До Дня Рідної мови розгорнута книжкова виставка «Мова – життя духовного основа».

05.11.2013 19:24

 

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхнім духовним надбанням.
6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, яким установлено 9 листопада, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, відзначати День Української писемності і мови. Дослідники вважають, що саме з Преподобного Нестора Літописця і починається письмова українська мова.

З часу винайдення писемності фактично почався період документальної історії людства, тому стало можливим не тільки передавати мовну інформацію на відстані, але й закріпити її в часі.

Виставка складається з двох частин. Перша частина – це література з історії письма, походження української мови, твори класиків української літератури тощо.

Особливий інтерес представляє «Пересопницьке Євангеліє» 1556-1561рр. – визначна пам’ятка книжкового мистецтва ХVІ ст. Це один із перших перекладів українською мовою Канонічного Євангельського тексту. Родзинкою даної частини виставки є два рідкісні видання: 1848 і 1910 рр.:
«Историческая хрестоматія церковно – славянскаго и русскаго языка./ Сост. А Галаховъ . томъ I. отъ начала славяно – русской письменности до Петра I/(IX – XVIII стол.)» – М.,1848 та.
« К. Михальчукъ и А. Крымскій Программа для собирания особенностей МалорусскихЪ говоровЪ С.-ПнтербургЪ», 1910.

Друга частина виставки присвячена Івану Огієнку (Митрополиту Іларіону) – теоретику та історику української культури. В останні роки ім’я Івана Огієнка, його багатюща наукова спадщина все активніше повертається в Україну. Сучасники називають його людиною енциклопедичних знань, праці і обов’язку. І це не випадково. Адже свій природжений хист ученого, педагога, державного, громадського, церковного і культурного діяча він однаковою мірою успішно застосовував і як мовознавець та літературознавець, і як редактор та видавець, і як перекладач та поет, і як ректор та міністр, і як православний митрополит та історик Української церкви.

Дослідником наукової спадщини Івана Огієнка стає доктор філологічних наук, професор, академік АН вищої школи України, завідувач кафедри видавничої справи та редагування Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка, Лауреат премії імені Івана Огієнка, голова Фундації імені Митрополита Іларіона – Микола Степанович Тимошик. З дослідженнями цього науковця користувачі можуть ознайомитися на полицях діючої книжкової виставки «Я все зробив, що міг зробити…»

Запрошуємо всіх зацікавлених до чернiгiвської обласної унiверсальної наукової бiблiотеки iм. В.Г. Короленка!