Фашизм та нацизм у країнах Європи та Росії і відсутність фашистських чи нацистських політичних партій і організацій в Україні

22.07.2014 18:15

Фашизм

Як організований рух фашизм виник 1919 р. в Італії на чолі з Беніто Муссоліні і згодом став універсальним поняттям для означення численних відносно подібних та споріденених за ідеологією та політичною практикою організацій і груп, що почали виникати і діяти практично у всіх європейських країнах у міжвоєнний період, а також встановлених ними режимів там, де вони прийшли до влади. Фашистська диктатура — режим правління Муссоліні між 1922–1943 в Італії.

- Іспанія

З деякими застереженнями до категорії фашистських відносять режим генерала Ф. Франко, який у 1936 — 1939 роках очолював боротьбу проти комуністичної революції в Іспанії і згодом керував цією країною впродовж кількох десятиліть.

- Португалія

У Португалії в 1932 р. прем'єр-міністром став А. О. Салазар, який спирався на партію «Національний союз» та воєнізовану структуру «Португальський легіон».

- Франція

Серед численних фашистських організацій Франції найбільші впливи мали партії «Французька дія», «Французька солідарність», Народна французька партія, бойові союзи «Фасції» та «Вогненний хрест».

- Великобританія

У Великобританії на початку 20-х років діяли досить чисельні «Британські фашисти» та «Імперська фашистська ліга», після розпаду яких у 1932 р. постав «Британський союз фашистів» на чолі з колишнім лейбористом О. Мослі.

- Швеція

У Швеції з розрізнених фашистських організацій 1929 р. була створена Націонал-соціалістична народна партія, яка орієнтувалася на німецький зразок.

- Данія

Данська націонал-соціалістична партія була створена 1930 року в Данії.

- Швейцарія

У Швейцарії тоді ж була утворена партія «Національний фронт».

- Норвегія

У Норвегії під керівництвом В. Квіслінга досить впливовою була партія «Національна єдність».

- Голландія

У Голландії найбільш помітною структурою фашистського типу став Націонал-соціалістичний рух, який мав своє штурмове крило «Збройний загін».

- Бельгія

У Бельгії тоді діяла ціла низка фашистських організацій, до найбільших з яких належали «Національний легіон», «Національна дія», Фламандський національний союз та рух рексистів.

- Польща

Поширення ідеології фашизму не оминуло і країни Центральної та Східної Європи. У Польщі її виразником став Національно-радикальний табір — Фаланга під керівництвом Б. Пясецького.

- Естонія
 

В Естонії — Спілка борців за свободу.

 

- Литва

В Литві — Партія «народних».

- Угорщина

В Угорщині 1932 р. була створена Націонал-соціалістична Угорська робітнича партія, в 1935 р. — Партія схрещених стріл на чолі з Ф. Салаші.

- Румунія

В Румунії виразником ідеології фашизму вважалася партія «Залізна гвардія».

- Чехословаччина

У Чехословаччині під керівництвом генерала Р. Гайди була створена Національна фашистська громада, згодом — Партія національної єдності.

Захоплення фашизмом зачепило і радикальні єврейські кола. Зокрема, у Польщі була відома створена В. Жаботинським організація «Бетар», яка копіювала уніформу та гасла німецьких штурмовиків і влаштовувала публічні марші. В Палестині близькою за ідеологією до фашизму вважалася група Аба Ахимеіра. Представники таких течій у єврейському середовищі не раз зустрічалися з Муссоліні. В Італії у 1934–1937 рр. у військово-морській школі Чівітта навчалися молоді активісти сіоністських організацій, які згодом склали кістяк військово-морських сил Ізраїлю.

- Росія

Ідеологія фашизму знайшла сприятливий ґрунт серед значної частини російської еміграції. Відомий ідеолог російського чорносотенного руху В. Шульгин твердив про ідейну спорідненість її правого крила з фашизмом. Видатний філософ М. Бердяєв вважав, що фашизм складається з позитивних елементів і на його чолі стоїть «чудова людина». На такому тлі цілком логічним виглядало створення цілої низки власне фашистських російських організацій. У 1926 р. в Сербії була заснована Національна організація російських фашистів. Тоді ж у Харбіні (Китай) почала діяти організація «Робітничо-селянська козача опозиція росіян — Російські фашисти», в Тяньцзині — організація «Чорні фашисти». У Франції помітною була «Рада младоросів», що ідентифікувала себе з фашистами. Серед подібних організацій були також Всеросійська фашистська партія, згодом — Російський фашистський союз, також Російський Національний Фронт, Російський Націонал-Соціалістичний Рух, Всеросійська націонал-революційна партія та ще багато інших. Вони об'єднували десятки тисяч членів. Російські фашистські партії були членами Всеслов'янської фашистської громади з центром у Празі, а деякі з них оголосили лідера чехословацьких фашистів генерала Гайду вождем фашистів слов'янських народів.

- Україна

В Україні не існувало фашистський партій та організацій.

Нацизм

Політична ідеологія, яка була політичною доктриною керівництва Німеччини (у часи Третього рейху), а також у деяких інших країнах.

- Німеччина

Найповнішого практичного втілення ідеї національного соціалізму набули у ХХ-му столітті в Німеччині у часи диктатури Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (1933–1945) на чолі з Адольфом Гітлером. Опозиційними до Гітлера були ліві нацисти — штрассеристи, ідеологами яких були Грегор та Отто Штрассери

- Чехословаччина

За кілька років до Другої світової війни німецькою державною агентурою у країні, серед німецької національної меншини, була створена Судето-німецька партія, як фактична філія Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини, що пропагувала ідеологію націонал-соціалізму. Цю партію очолив Конрад Генлейн.

- Великобританія

Рух націонал-соціалістичного спрямування був заснований в Англії 1932 року Освальдом Мослі та 1962 Коліном Джорданом, 1967 був створений Національний фронт.

- США

У США Американська націонал-соціалістична партія була створена 1958 року Джорджем Лінкольном Росквеллом.

- Росія

Ще у перші роки 20-го століття назву «Націонал-Соціалістична Жидівська Партія» мав «Бунд», або ж рос. «Всеобщий Еврейский Рабочий Союз».

Термін національний соціалізм вживався для позначення політичних течій не лише в Німеччині, а, наприклад, також в СРСР, де, по відношенню до встановленого у 1920-ті роки політичного режиму, комуністичними політичними діячами вживався термін «режим націонал-соціалізму».

У Російській Федерації Російська Націонал-соціалістична партія (РНЕ) була створена 1990 року.

Ну і російські військові з'єднання, які воювали на боці нацистської Німеччини. Всі перераховувати не будемо, бо їх багато. Перерахуємо основні. РОА (120-130 тисяч), батальйон Муравйова, Братство Руської Правди, Дивізія "Руссланд" (6-10 тисяч), Добровольчий полк СС "Варяг" (2,5 тисяч), Комітет Визволення Народів Росії( КОНР), Національна Соціалістична Партія, Організація "Цепелін", РОНА, Російський Корпус (17 090), Російський загін 9-ої армії Вермахту, ХІВІ, Російський особовий склад дивізії СС "Шарлемань", російський особовий склад дивізії СС "Валлонія", Російський особовий склад дивізії СС "Дірленваген", РОНД/РНСД. І, звичайно, Козаки Камінського, Перший східний запасний полк "Центр" підполковника Ягненко, Добровольчий полк "Десна" майора Аутча і т.д і т.п.

- Україна

В Україні не існувало нацистських партій та організацій.