Хто спалив Хатинь?

16.06.2014 19:10

Приводом для написання цієї статті стали неодноразові звинувачення з боку росіян у соціальних мережах з приводу того, хто ж спалив Хатинь. Ще рік тому росіяни, захлинаючись слиною, неодноразово верещали, як недорізані свині, що Хатинь спалили поляки. Після Майдану в Україні росіяни почали в один голос кричати, що Хатинь спалили Бандерівці. Дана стаття спрямована на те, щоб розповісти людям правду. Так хто ж спалив Хатинь? Настав час відновити історичну справедливість і втерти носа тим, хто практично не знає історії, але спочатку сильно кричить, що Хатинь спалили поляки, а потім починає кричати, що Хатинь спалили Бандерівці.

Урочисто-траурний, скорботний передзвін хатиньських дзвонів вдень і вночі, влітку і взимку пливе над Білоруссю. Його трагічні відгуки «чути» як на всьому пострадянському просторі, так і у всьому світі. Колись глуха, нічим непримітна трагедія назавжди стала всенародним пам'ятником, символом скорботи і героїзму білорусів у їх небаченій по напрузі боротьбі з німцями. У той пам'ятний трагічний день, 22 березня 1943 року, гітлерівські кати і їхні поплічники - зрадники і покидьки, вчинили тут небачене і нелюдське звірство - живцем спалили і розстріляли 149 осіб, у тому числі 76 дітей, включаючи немовлят, 43 жінки, а також немічних старих. Хатинь розграбували і спалили.

В енциклопедіях і довідниках з цього приводу сказано коротко: «Хатинь спалена німецько-фашистськими загарбниками». У більш докладних статтях і нарисах називається конкретне прізвище гестапівського генерала військового злочинця Оскара Дірлеванґера, командира нацистського есесівського батальйону, який в той час дислокувався у Логойську. Цей гітлерівський кат 22 березня 1943 року особисто віддав наказ на знищення Хатині та її жителів. Чимало крові просто мирних жителів пролив Дірлеванґер і в інших районах та областях Білорусі, видаючи накази на масові криваві акції в самому Логойську, Смолевичах, Валерьянах, в інших місцях.

Хто такий Дірлеванґер? Нацист, п'яниця і розпусник. За характером жорстокий і грубий, що особливо цінувалося у відомстві Гіммлера, одного з головних військових злочинців нацистської Німеччини. Навіть при нацистському режимі Дірлеванґер був двічі судимий. Але з в'язниці його витягнув особисто Гіммлер, написавши на рапорті кримінальника-рецидивіста: «Прийняти Оскара Дірлеванґера у війська СС, що вище його судимостей».

Тут була своя, нацистсько-нелюдська ідеологія: рейхсфюрер угледів у Дірлеванґері покидька, садиста і ката, який і міг в подальшому, при ліквідації десятків мільйонів слов'ян, надати нацистам неоціненну послугу. Природжений вбивця, Дірлеванґер швидко піднявся від звання обер-лейтенанта до генерала СС. Із карних злочинців і бандитів був сформований і весь есесівський батальйон. І в тому, що Дірлеванґер - кат Хатині, ніяких сумнівів немає.

Висновки такі: Хатинь було спалено військами СС, а не поляками чи українцями. Мене дуже сильно вражає і дивує, коли росіяни починають перекручувати історію. Так це що виходить тоді? Якщо у тій же Білорусі люди вийдуть з протестами і в підсумку повалять режим Лукашенка, то росіяни заспівають, що самі ж Білоруси і спалили Хатинь? Може, досить вже брехати?