Порошенко як тінь Януковича

24.04.2014 21:08

Якщо все-таки Петро Олексійович стане Президентом (про що зараз говорять дослідження його рейтинг-центрів), то це швидше за все буде Янукович-2. По суті, і Порошенко, і Янукович - одного поля ягоди. Хотілося написати «одним миром мазані», але після того, як Порошенко назвав Новинського «сукою православною», язик не повертається сказати. Як Янукович будував «донецьку вертикаль» і призначав на посади своїх друзів, так і Порошенко стане своїх подільників просувати у владу. Яскравий тому приклад - призначення Володимира Гройсмана на посаду віце-прем'єр-міністра.

Цей пост Гройсман отримав виключно за «квотою» Порошенко. Олег Тягнибок під час свого «турне» містами України описував ситуацію так: спочатку планувався один поділ влади, потім прийшли Тимошенко і Порошенко, і все змінилося.

Порошенко навіть взяв на себе зобов'язання відремонтувати стадіон «Динамо» і вулицю Грушевського за добу - але потім заявив, що нічого подібного не говорив. Але повернемося до «трійці». Кличко планувався як Президент, Яценюк - прем'єр-міністр. Тягнибок - як спікер. Але потім втрутилася політсила під назвою «Батьківщина». Турчинов став спікером, фактично, при нинішніх розкладах - виконуючий обов'язки Президента. Яценюк все ж став прем'єр-міністром. Потім силовий блок політики стали ділити. «Батьківщина» одразу захотіла МВС (міністром і став Аваков). «Удар» схопив СБУ (Наливайченко зайняв пост глави відомства).

Прокуратура дісталася «Свободі» (Махніцький став генпрокурором). Здавалося, все добре - в умовах фактичної війни, коли зовнішній агресор в особі Росії настає і «технічно» відкушує територію України, можна працювати і так, неважливі посади, після війни розділять. Але не тут-то було... Втрутився Порошенко. Він, як активний учасник революції зажадав ряд постів. Це, по-перше, призначення Гройсмана віце-прем'єром, по-друге, ряд призначень губернаторів, у тому числі й Олійника, вінницького обласного керівника. Цікаво, що і Олійник, і Гройсман про своє призначення кажуть ухильно, мовляв, подзвонили, запропонували, ті подумали і погодилися. Гройсман каже, що дзвонив Яценюк. За фактом, за Гройсмана «тримав слово» саме Порошенка, це і віслюку зрозуміло. Така ж історія і з Олійником. Зараз Гройсман активно переводить свої перевірені кадри з Вінниці до Києва. Він вже перевів Максима Мартинюка, той став першим заступником начальника Держархбудінспекції (у рідному місті він обіймав таку посаду). Потім Гройсман забрав у міністерство ЖКГ Сергія Кушніра, головного по Жекам у Вінниці... Це, впевнені, далеко не останні переїзди з провінції до столиці. Так от, якщо все ж з допомогою адмінресурсу, хитрості, розташування зірок на небі і чаклунства рабинь і шаманів вуду, головний пост в країні займе Порошенко, то донецьку банду змінить банда вінницька. Правда, в разі перемоги Тимошенко, замість донецьких стануть дніпропетровські (стара кучмівська гвардія). Так що вибору немає. Але повернемося до Порошенка-Януковича...

Вся хитрість Порошенка в тому, що будучи одним із засновників Партії Регіонів, будучи олігархом, міністром у кабінеті Азарова, «любим другом» Ющенка, Порошенко зміг уявити себе (не без допомоги «5 каналу», яким де-факто керує нардеп Стець, близький помічник Порошенко) як «третю сторону», як чистого і нового політика з величезними перспективами і бажанням змінювати країну. Але по суті, Порошенко - це Янукович №2. Так, Порошенко не сидів (на відміну від його батька, завдяки якому Петро Олексійович «вийшов у люди», той сидів за розкрадання держвласності при СРСР). Але це ніяк не применшує інших його «заслуг». Це і рейдерство (згадати тільки історію, як люди від Порошенка виселяли мешканців гуртожитку), і палац під Києвом у селі Козин (і тут не без рейдерства - Порошенко «прихватизировал» землю санаторію «Чайка»), стара історія з какао-бобами (коли був пролобійований закон про безтаможній ввіз сировини для фабрики Порошенка, а коли ввіз був зроблений - закон заборонив іншим постачальникам ввозити сировину) і багато іншого...
 

Вперше ж пройшов Порошенка у владу від СДПУ(о), очолюваної тоді всемогутнім Медведчуком. Потім створив свою партію «Солідарність», яку зараз відновлює, став у числі засновників «Партії Регіонів». Потім, прикинувшись опозиціонером, а по суті, просто зловивши хвилю, зрозумівши віяння, Порошенко перебіг в «Нашу Україну». Після перемоги Майдану в 2005 році, Порошенко протягує «конституційну реформу». Він вже тоді знав, що Ющенко - відвертий слабак. Згідно тієї реформи, владу в країні повинні були поділити між собою Литвин як спікер ВРУ і Порошенко, як прем'єр-міністр. Але дорогу Порошенку перейшла Тимошенко. І не вийшло у Петра Олексійовича взяти владу в країні. Ось тоді й почався конфлікт Порошенко-Тимошенко, який у всій красі ми зараз спостерігаємо. Порошенко зробив ряд заяв, вийшов з «Нашої України», став позиціонувати себе як незалежного політика. Потім погодився піти в уряд Азарова міністром економічного розвитку. Для Порошенка немає різниці, з ким дружити. Йому головне - влада. Точно, як і Януковичу. Зловивши чергову хвилю, Порошенко стрімголов відмежувався від команди Януковича і знову повернувся в опозицію. І знову в 2014 році йому шлях перегороджує Юлія Тимошенко. Здається мені, що в разі перемоги Порошенко, Юлія Володимирівна знову буде під слідством. Як і Порошенко, в разі перемоги Тимошенко. Порошенко не виступає відкрито, роблячи все таємно. В тому і різниця між ним і Януковичем. Побіжний президент брав владу, як самець - силою та натиском. Порошенко хоче взяти її хитрістю - щоб вона сама не зрозуміла, як потрапила в лапи Петра Олексійовича. Не так давно Порошенко вів переговори з «гаманцем» Віктора Януковича, збіглим олігархом Дмитром Фірташем. Порошенко і Кличко зустрічалися з олігархом у Відні.

Порошенку потрібен вплив «групи Фірташа» у Верховній Раді для лобіювання своїх інтересів. Не виключено, що тандем президент Порошенко/мер Кличко запропонував саме Фірташ. Порошенко старший, а у Кличка чудова перспектива. Він ще зможе в майбутньому поборотися за крісло голови держави. А поки хай набере досвіду, керуючи столицею, де вирішуються всі політичні та економічні справи країни. Так що в разі перемоги Порошенко, Фірташ знову повернеться на коні в країну. Власне, як і при Януковичі. Влада - це те, що збуджувало Януковича і збуджує Порошенко. Можливість практично безконтрольно управляти всім в країні, можливість збільшувати особистий матеріальний стан. Гроші і сила - наркотики для Петра Олексійовича і Віктора Федоровича. Одного разу сівши на цю голку, «донецький» і «вінницький» вже не злізуть з неї. Так навіщо українцям обирати Януковича-2 після того, як самого Януковича з ганьбою прогнали з країни? Поміняти шило на мило, вибравши замість грубості лицемірство?

Думайте, Українці. Думайте.