Репресії в СРСР

02.01.2014 18:22

Репресії в СРСР - примусові заходи державного впливу, що включають різні види покарань та правообмежень, що застосовувалися в СРСР до окремих осіб і категоріям осіб.

1. Репресії до утворення СРСР

Політичні репресії в Радянської Росії почалися відразу після Жовтневої революції 1917 року (див. Червоний терор, расказачивание). При цьому жертвами репресій ставали не тільки активні політичні противники більшовиків, а й люди, просто виражали незгоду з їхньою політикою. Репресії проводилися також за соціальною ознакою (проти колишніх поліцейських, жандармів, чиновників царського уряду, священиків, а також колишніх поміщиків і підприємців).

2. Політичні репресії 1920-х років

Після закінчення Червоного терору періоду Громадянської війни політичні репресії в Радянської Росії і в утвореному СРСР продовжилися.

Як стало відомо згодом, у 1920-х роках ряд справ про політичні злочини був насправді побудований на фальсифікованих звинуваченнях (" Справа ліцеїстів "," Дело фокстротістов ", Шахтинська справа).

У 1921 році ВЧК у справі " Петроградської бойової організації В. Н. Таганцева "було заарештовано 833 осіб. Розстріляно за вироком або вбито при затриманні 96 осіб, відправлено в концентраційний табір 83, звільнено з ув'язнення 448.

 У вересні-листопаді 1922 року велика група інтелігенції була вислана з РРФСР на так званому філософському пароплаві. 

Активно здійснювалися репресії проти духовенства.

3. Сталінські репресії

З початком примусової колективізації сільського господарства і прискореної індустріалізації в кінці 1920 -х - початку 1930-х років, а також зміцненням особистої влади Сталіна репресії набули масового характеру. Особливого розмаху вони досягли в 1937 - 1938 роки (див. " Великий терор "), коли сотні тисяч радянських громадян були розстріляні і відправлені в табори ГУЛАГу за звинуваченнями у вчиненні політичних злочинів.

З різним ступенем інтенсивності політичні репресії тривали до самої смерті Сталіна у березні 1953 р.

 На думку істориків Н. Г. Охотіна і А. Б. Рогінський, якщо поняття репресій визначити вузько - як репресії органів держбезпеки за політичними звинуваченнями, "тоді, з невеликими погрішностями, число репресованих в період з 1921 по 1953 рік складе близько 5,5 млн людей". Якщо ж до їх числа включити "різні типи депортованих, які померли від штучного голоду і вбитих під час спровокованих конфліктів ..., і тих дітей, які не народилися через те, що їх можливі батьки були репресовані або загинули від голоду", то число жертв зросте на порядок. 

 У другому випадку про масштаби смертності від голоду і репресій можна судити з демографічних втрат, які тільки в період 1926-1940 роки склали 9 млн чол. 

Історик В. Земсков, у своїй статті "ГУЛАГ (історико-соціологічний аспект)", наводить дані: "... в дійсності число засуджених за політичними мотивами (за" контрреволюційні злочини ") в СРСР за період з 1921 р. по 1953 р., тобто за 33 роки, склало близько 3,8 млн людей ".

"У лютому 1954 р., - значиться далі в тексті, - на ім'я М. С. Хрущова була підготовлена ​​довідка, підписана Генеральним прокурором СРСР Р. Руденко, міністром внутрішніх справ СРСР С. Кругловим і міністром юстиції СРСР К. Горшеніна, в якій називалося число засуджених за контрреволюційні злочини за період з 1921 р. по 1 лютого 1954 р. Всього за цей період було засуджено Колегією ОГПУ, "трійками" НКВС, Особливою нарадою, Військової колегією, судами і військовими трибуналами 3 777 380 чоловік, у тому числі до вищої міри покарання - 642 980, до змісту в таборах і в'язницях на термін від 25 років і нижче - 2 369 220, на заслання і висилку - 765 180 осіб ".

Під час перебудови організації "Меморіал" вдалося зібрати дані про 2600000 репресованих, що потдверждает затвердження Земскова, озвучені ним майже 20 років тому.

4. Репресії після 1953 року