Учасник Карпатської Січі Євген Стехов. Скорочений витяг. Розповідь про українську революцію у Закарпатті 1939 року

17.12.2013 19:36

Вранці 15 березня нас випустив наш січовик: "Біжіть в будівлю, там отримайте зброю. Війна - угорці напали на Карпатську Україну, потрібно оборонятися! "Чеська армія з Хуста тікає. Чехи навантажили 50 вантажних машин з офіцерами, місцеві служаки розбіглися, в казармах повно зброї .. .

Я отримав завдання - зупинити чеську колону. Вона тікала з Хуста до Румунії, і у них було 62 вантажні машини, 5 цистерн з паливом. Дали нам іншу машину, особисту машину міністру Ревая, з номером R-1, чорний елегантний лімузин. Чехи втекли в Тячів - прикордонне село, щоб звідти через міст піти до Румунії. Я і ще троє шалених хлопців швидко перегнали чеську колону і зупинилися в селі Буштино. Тут теж був невеликий загін Карпатської січі. Ми їм наказали звалити дерева, які стоять біля дороги, щоб ми встигли в Тячеві налагодити оборону. Не встигли ми від'їхати, як хлопці вже побігли за пилами.

У Тячеві була невелика команда Січі. Але влада ще була чеська. Треба брати владу у свої руки. Командант - сотник Клименко, чоловік років 45-ти боїться. А ми втрьох ідемо до будівлі жандармерії. Представте нас: мені - 20 років, волинянину - 22, а буковинцю - 23. І у мене все обличчя розбите і опухле - революціонер. Чехи вже знали, що владу взяла Карпатська Україна і вони віддали нам ключі від тюрми і жандармерії, свої шоломи і пішли. Так утрьох роззброїли шістьох жандармів. Так само роззброїли і прикордонну варту, перед мостом поставили двох хлопців з кулеметами. Оголосили набір в Карпатську Січ. Першими прийшли 12 місцевих циган - записуватися в армію незалежної Карпатської України. З циганами набралося у нас чоловік 25. А чеська колона їде. Ми взяли вантажну машину, під'їхали до того місця, де стояли чехи и зажадали здати зброю. Чехи подивилися на барикади і накидали всього повну вантажівку - все що в них було ... Ось так ми роззброїли цілий полк.

На машинах вони приїхали на базарну площу в Тячів. Ми їм говоримо: "Усі машини залишайте і пішки через міст - до Румунії". Спочатку відмовлялися, але були вже без зброї. Потім домовилися - десять машин залишають собі, решта і цистерни з бензином залишають нам.

Я стою на сторожі, пропускаю чехів. Підходить молода чешка, посміхається, говорить: "Ходімо зі мною в кущі!" Ймовірно, її підіслав батько, щоб вони швидше перейшли через кордон і перенесли туди меблі. Я б пішов, але повинен був там стояти ... Разом з чехами бігли і українці, але в тих машинах був і той полковник колишньої петлюрівської армії Єфремов, якого Волошин поставив командувати усією Закарпатською армією - перший втік. І Клименко командир Січі в Тячеві - теж утік. Армія воює, а командир біжить.

Колодзінський, який став головкомом після втечі Єфремова, наказав мені їхати з пораненими на машині в Великий Бичків — це село теж на румунському кордоні, трохи далі Тячева, через котрий довелося їхати. Але нас біля нього кулемет з танкетки поливає - ми чотири години були командирами, а після чехи назад забрали владу. Мало не потрапили в полон!

Кинули машину, пішли Тячів обходити пішки через гори. Вкрились інеєм. Скрізь над селами висіли білі прапори, а на мостах стояли озброєні хлопці з угорськими або білими пов'язками. Вони протягом тижня спочатку були спершу в чеській армії, потім стали Карпатської Січчю, а ще через день виявилися в угорській армії або жандармерії. Майже всі січовики, які були родом із Закарпаття, пішли по домівках. У Румунію втікали тільки хлопці з діаспори, Галичини, Волині чи Буковини.