Україна качатиме туркменський газ в обхід "Газпрому"- МЗС!

05.11.2013 18:59

 

Технічно туркменський газ в обхід "Газпрому" Україна може качати вже в 2015 р. Про це журналістам сьогодні повідомив заступник міністра закордонних справ України Віктор Майко під час українсько-туркменського бізнес-форуму в Торгово-Промисловій Палаті України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Як ви знаєте, до кінця 2005 р. Україна безпосередньо імпортувала туркменський газ, але через непрофесійні і неправильні дії окремих чиновників, ми ці можливості втратили, на жаль. Сьогодні мова йде про те, щоб відновити ці можливості. На жаль, традиційним маршрутом по лінії Середня Азія - центр - через територію Росії, це є дуже важкою на сьогодні завданням, тому ми опрацьовуємо альтернативні варіанти. Один з них - це транскаспійський газопровід, який дозволить по Каспію проводити туркменський газ на територію Азербайджану, без "Газпрому", напряму, в якому партнерами у нас будуть Туркменістан, Азербайджан, Туреччина, Грузія, ну і ми як одержувачі, чи можливо транзитери якихось обсягів газу далі в Європу", - розповів Майко.

На питання, коли реально розпочати транспортування газу з Туркменістану, він відповів: "Тут потрібно ще завершити політичні домовленості. Комерційна частина - це простіше, треба політичні домовленості завершити... Технічно, це може бути в 2015 р., але перед тим, як переходити до технічної частини, треба вирішити деякі політичні питання, тому що дуже багато країн є учасниками цього процесу".