В Європі стає дедалі більше націоналістичних і праворадикальних партій, які негативно налаштовані як до єдиної Європи, так і до міграції з інших країн.

06.11.2013 17:06


 

Про це пише німецька Die Zeit.

Минулого тижня прем'єр-міністр Італії Енріко Летта визнав поширення популізму «найбільш небезпечним соціальним і політичним явищем у Європі на сьогоднішні».

«На виборах 2014 ми отримаємо Європарламент антиєвропейських настроїв», - каже він. Щоб цього не сталось, потрібно щоб 70% місць належало прихильникам єдиної Європи.

У всій Європі - від норвезького Кіркенеса до Криту - зростає євроскептицизм, пише газета.

Так, два роки тому фінська партія «Справжні фіни» отримала 19,1% голосів виборців, «Шведські демократии», які не приховують свого гасла «Швеція для шведів», представлені в риксдагу 20 депутатами, 12% голосів вдалося набрати Датській народній партії. Голландська «Вільна партія» Герта Вілдерса, яка виступає за жорстку економію і вихід зі складу ЄС, цілком може розраховувати, за попередніми оцінками, на 27 місць в парламенті з 150, грецька расистська партія «Золота зоря» - на 13% , британська «Партія незалежності Сполученого Королівства»- на 11%. Французький «Національний фронт» Марін Ле Пен, у свою чергу, взагалі може, за оцінками соціологів, здобути перемогу на виборах в 2014 році. Євроскептицизм зростає також в країнах Східної та Південно-Східної Європи.

Сумніви множаться і в Німеччині, про що свідчить несподіваний успіх партії «Альтернатива для Німеччини». Вибори 2014 цілком можуть стати для неї трампліном до місцевих ландтагів, а в 2017 році - хто знає - навіть до бундестагу, припускає видання.

У вересні нинішнього року число євроскептиків у повноправних країнах-учасницях ЄС склало 43% , оптимістів - 40%. Решта 17% поки що не визначилися.