Втеча з України

21.12.2013 18:48

Все більше українців хочуть виїхати за кордон. Головна причина - низька зарплатня. Практично 80% українських мігрантів їдуть за кордон через низьку зарплату (за даними Інституту демографії і соціальних досліджень). Середня зарплата трудового мігранта, за результатами дослідження, становить 930 доларів. Найбільш кваліфіковані працівники їдуть до Німеччини, найменш освічені - до Росії. Протягом 2005-2008 років на роботу за кордон виїжджав кожен 20-й українець, загалом 1,5 мільйона осіб, тобто 5,1% працездатного населення. Це насправді багато. Зараз за кордоном живе близько 10 мільйонів українців.

Україна опинилася у десятці країн-лідерів у світі за міграцією населення. Однією з причин є відсутність перспектив в Україні як в економічному плані, так і щодо держави. Свою соціальну перспективу в Україні бачать 30% громадян, якщо говорити про молодь віком 18-29 років – 36%, тобто це третина українців. Більшість людей не бачать жодних перспектив у цій країні.

Погляньте, хтось від влади знає, яка перспектива країни хоча б на 40 років? Найближча – це наповнити бюджет, виграти вибори. Припустімо, що вибори виграли. Яка перспектива на 2016-й чи 2020-й? Ніхто нічого про це не говорить. Переконаний, що знову буде перспектива наповнити бюджет і виграти чергові вибори.

За даними представництва ООН в Україні, кожен п’ятий українець є потенційним мігрантом і хотів би виїхати з населеного пункту, в якому живе. При цьому з тих, хто вирішив їхати, близько 15% зробили свій вибір на користь іншої місцевості в Україні і лише 5% мають намір виїхати за межі держави.

Актуальність розгляду міграційних процесів для нашої країни є однією з нагальних. Масовий виїзд громадян України за кордон, а особливо жіночої статті, супроводжується зниженням рівня народжуваності, підвищенням рівня захворюваності через виснаження на тяжких роботах.

Міграція за кордон має для України, як правило, негативні наслідки, до яких належать:
1. Втрата країною найбільш конкурентоздатної частини власних трудових ресурсів;
2. Уповільнення темпів розвитку науково-технічного прогресу в зв'язку з чисельною інтелектуальною еміграцією українських вчених за кордон;
3. Поширення випадків зловживань та обману громадян приватними агентствами з працевлаштування;
4. Виникнення політичних та економічних претензій до нашої країни в зв'язку із збільшенням нелегальної трудової еміграції українців;
5. Використання наших громадян за кордоном на низькокваліфікованих, важких роботах зі шкідливими умовами праці, наявність випадків їх дискримінації та експлуатації з боку місцевих роботодавців тощо.